Standwerkerconcours

 

Zoals inmiddels bekend in heel Nederland zullen tijdens het Oisterwijkse Standwerkerconcours, ruim 30 gerenommeerde standwerkers strijden om de “Henk Rozen Wisselbokaal”. Om Henk Rozen de eer te doen toekomen die hij verdient als initiatiefnemer van onze Jaarmarkt in Oisterwijk, hebben wij als organisatie deze bokaal met het 35-jarig jubileum van de jaarmarkt ingesteld. De Oisterwijkse jaarmarkt was destijds de eerste die op zondag werd gehouden. Nu hebben vele andere gemeenten van Nederland dit initiatief gekopieerd. Wij kunnen dus met trots zeggen dat Henk Rozen en Oisterwijk een landelijk evenement hebben gestart.

Sinds 2010 worden wij gesteund door het Nederlandse standwerkers gilde en telt het Oisterwijkse Standwerkerconcours mee voor het Nationaal Kampioenschap Standwerken. De deelnemers proberen in woord en gebaar, vaak gecombineerd met een stukje entertainment, een specifiek product aan de man te brengen. Standwerkers die voorgaande jaren een landstitel behaald hebben, zijn op onze jaarmarkt aanwezig. De standwerkers zullen worden gejureerd door mensen uit het publiek. We zoeken dus 4 groepen van 2 personen die de jury zullen vormen. Iedereen kan zich bij de organisatie aanmelden als jurylid en personen die zich in een koppel van 2 personen opgeven, genieten bij ons de voorkeur. Wij zullen daaruit een selectie maken om er zorg voor te dragen dat de jury echt een afspiegeling vormt van het totale jaarmarktpubliek. Ook zal er binnenkort een nieuwe juryvoorzitter worden aangesteld.

Omstreeks half 5 wordt in ’t Gelagh op het Lindeplein bekend gemaakt wie de beste standwerker is en aan de haal gaat met de gewilde trofee.

Winnaar Henk Rozen Wisselbokaal 2015, 2016 en 2017
Lydia van de Ruit met haar wonderzeepjes

Winnaar Henk Rozen Wisselbokaal 2014
Jos van de Berg met zijn brillenpoets

DSC_0894

Winnaar Henk Rozen Wisselbokaal 2013
Jeroen Coopman met zijn toverblaasstiften

Winnaar van de Henk Rozen Wisselbokaal 2012
Harrie Schoones met zijn drijfkaarsje

Winnaar van de Henk Rozen Wisselbokaal 2011
Ronny Prins met zijn Aquablade

Winnaar van de Henk Rozen Wisselbokaal 2010
Ber Janssen met zijn Sundepil

Standwerken

Het standwerkervak is een beroep waar je veel plezier kunt beleven. Maar door hard, eerlijk en authentiek te werken geven zij de markt een goede sfeer. En natuurlijk kan de bezoeker van de standwerkers op de markt, genieten van de grappen en grollen die de welbespraakte standwerker “eruit gooit”! Standwerker, je kunt er niet voor leren of studeren, het moet gewoon in je handelsbloed zitten! Een werelds, reizend, spraakzaam ondernemend vak, dat is nou standwerken! De standwerker, zo oud als de weg naar Rome. Waren het vroeger de goede oude marskramers, venters of zogenoemde “kwakzalvers” die het platte land, de dorpen en steden bezochten, nu zijn zij, standwerkers, de topartiesten van de markten en zorgen zij net even voor “de lekkere krenten in de gezellige Hollandse marktpap

Standwerkers zijn te onderscheiden in:

Hoogwerker
De hoogwerker is een standwerker die werkt vanaf een verhoogd platvorm, bijvoorbeeld vanuit een vrachtwagen.

Laagwerker
Deze vorm van standwerken houdt in dat de standwerker op gelijke hoogte met publiek staat. Dit kan voor of achter een platform zijn, bijvoorbeeld een uitstalling waarbij hij voordoet op welke wijze het artikel is te gebruiken.

Zwemmer
De standwerker die zijn waren rondom zich uitstalt op een verlaagd platform wordt een zwemmer genoemd. Hij tracht telkens een ander artikel te bieden aan het publiek.

Standwerken is in Nederland heel populair. Ons land kent een kleine 500 standwerkers, die allen een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. De echte standwerker is de jus van de markt, de slagroom op de taart. Een echte standwerker is eigenlijk een artiest op de markt. Standwerkers demonstreren van alles, je kunt het zo gek niet bedenken. Koopwaar die je normaal niet zo een-twee-drie koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie vaak grif over de ‘toonbank’ gaat. Blikopeners, inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten en verkopen de sterren van de hemel. En alleen de beste wordt Nederlands Kampioen. Een standwerker moet laten zien dat hij of zij door welsprekendheid, overtuigingskracht en originaliteit het artikel zo kan aanprijzen, dat de consument wordt aangezet tot kopen.